onsdag 9 november 2011

Show me your teeth

I dagens Hallandsposten så stod det äntligen något vettigt! I första delen på sista sidan så stod det om hundar.

"Riskanalys - Varför kan hundar bli farliga?
1. Hundägandet: Vilket syfte har man med sin hund? Ansvarskännande. Kunskap. Engagemang.
2. Hundens liv och erfarenheter: Tillit/rädsla för människor. Utsatt för hårdhänt uppfostran, våld och skrämmande händelser. Ensamhet. Sjukdom och/eller smärta.
3. Genetiska karaktärer hos hunden: Storlek, vikt, muskelmassa, käkens konstruktion. Rasspecifika egenskaper. Inavelseffekter. Kön (hanhundar är oftare aggressiva än tikar).
4. Zonförsvarsberedskap: Som till exempel vakt av matskålen eller valpar. Påverkan av hormoner. Tidigare bemötande i hundens zoner.
5. Människans beteende: Hundvana. Inställning till hunden. Förutsägbart eller impulsivt beteende. Hur kontakt tas. Lekar."

En bild för att förtydliga. Människans beteende skiljer sig mot hundens. En sådan enkel sak som att le kan uppfattas som ett hot mot en hund. (Ps! Tog bara några bilder på Google, så att inga Twilight fans m.m. tar illa upp. :P)

Håller med Hallandsposten på alla punkter förutom det där med rasspecifika egenskaper. Beror på vad de syftar på. Men jag anser att man ska se till hunden som individ och inte ras. Visst det finns vissa raser som har vissa beteende mer naturligt, te.x. att kampa. Men jag anser att det är Människan som förstärker vissa beteenden.

/ FRIDA <3

onsdag 2 november 2011

Never mind I'll find someone like you

Då var de onsdag idag. shit var tiden går fort! det är ju ffs snart jul! Oj vill inte ens tänka på det. Längtar jätte mkt, men börjar få ångest av o tänka på alla julklappar som jag ska köpa. Sedan kommer ju den dära ständiga frågan, Vilka ska man byta med? Ska man byta med sina old friends? vill de ens byta? samt kommer min plånbok klara det? vet iaf att jag prioriterar familjen, min farmor och andré och gabbe. De är ju mitt allt <3. Men man längtar ju till allt julmys <3 glögg och pepparkakor och julclementiner <3. bara synd att man måste plugga rumpan av sig i jul :(. Vet inte om jag klarat del 2 på kemitentan, så det finns en risk att jag måste göra tre omtentor och en ordinarie i januari. Hm hur mkt kan man klara av? Sedan som djurvän så måste jag ta upp den ständiga frågan om djurägare. Jag tror att det är en stor skillnad på kärlek, vad människor anser samt vad djur anser. har läst mkt om hundar som avlivats, och därför måste jag babbla lite om detta... Om folk inte klarar av att ha djur, vrf skaffar de dem då?? Människor som skaffar hundar som sedan blir "aggressiva" så att hunden måste avlivas. Vrf måste folk skaffa sig en hund som de inte kan kontrollera, eller lära rätt? Många tror att det är hundens fel. typ, "Ja hunden blev knäpp och bet." Men kan de inte tänka utanför sin lilla box gjord av kartong och fundera över vrf hunden bet? Man vet ju inte hur just den hunden blivit uppfostrad . Har den inte fått mkt motion? Var hunden en hund som behöver mkt stimulans, men det var brist på det? Sedan så finns det ju dem som gör tvärt om. De är nästan nästan värre. De som ger KÄRLEK mest ist för att vara en välbalanserad flockledare. För att en hund ska vara välbalanserad måste man ge hunden som "Mannen som talar med hundar" Cesar Millan säger, "Motion, disciplin och kärlek" Samt det ska alltid vara i den ordningen. kärlek ska komma sist. Visst jag förstår hundägare som har svårt att ge hunden det den behöver, men tänk på att det är för hundens bästa. hunden behöver en flockledare som säger åt den vad den ska göra.


Det är så det fungerar i det vilda. Om man ger hunden motion och disciplin på rätt sätt så är detta kärlek för hunden.

Tänkte dessutom börja babbla om de s.k "kamphundar" som folk kallar dem. Hatar det uttrycket. Men ska sova, så det får bli nån annan gång :)

KRAM <3