onsdag 9 november 2011

Show me your teeth

I dagens Hallandsposten så stod det äntligen något vettigt! I första delen på sista sidan så stod det om hundar.

"Riskanalys - Varför kan hundar bli farliga?
1. Hundägandet: Vilket syfte har man med sin hund? Ansvarskännande. Kunskap. Engagemang.
2. Hundens liv och erfarenheter: Tillit/rädsla för människor. Utsatt för hårdhänt uppfostran, våld och skrämmande händelser. Ensamhet. Sjukdom och/eller smärta.
3. Genetiska karaktärer hos hunden: Storlek, vikt, muskelmassa, käkens konstruktion. Rasspecifika egenskaper. Inavelseffekter. Kön (hanhundar är oftare aggressiva än tikar).
4. Zonförsvarsberedskap: Som till exempel vakt av matskålen eller valpar. Påverkan av hormoner. Tidigare bemötande i hundens zoner.
5. Människans beteende: Hundvana. Inställning till hunden. Förutsägbart eller impulsivt beteende. Hur kontakt tas. Lekar."

En bild för att förtydliga. Människans beteende skiljer sig mot hundens. En sådan enkel sak som att le kan uppfattas som ett hot mot en hund. (Ps! Tog bara några bilder på Google, så att inga Twilight fans m.m. tar illa upp. :P)

Håller med Hallandsposten på alla punkter förutom det där med rasspecifika egenskaper. Beror på vad de syftar på. Men jag anser att man ska se till hunden som individ och inte ras. Visst det finns vissa raser som har vissa beteende mer naturligt, te.x. att kampa. Men jag anser att det är Människan som förstärker vissa beteenden.

/ FRIDA <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar